5 aspecte care indică faptul că aveți nevoie de un aparat de vidat
17 October 2022 in In bucatarieCele cinci aspecte care indică faptul că aveți nevoie de un aparat de vidat
Considerați că aveți nevoie de un aparat de vidat, dar nu știți cu adevărat de ce? Acest articol a fost elaborat special pentru voi.
Aruncați mereu la gunoi alimentele care au termenul de valabilitate depășit
Sunteți puțin dezorganizați? Unii dintre noi, cei care sunt mai puțin organizați sau cei care sunt mereu ocupați, pot cumpăra adesea lucruri care se dovedesc a nu fi necesare. De exemplu, s-ar putea să faceți cumpărături pentru următoarele câteva zile, dar apoi să ajungeți să mâncați mai des în oraș, la prânz și la cină, decât v-ați așteptat ca urmare a angajamentelor de la serviciu și ale vieții sociale. Atunci când se întâmplă asta, o cantitate destul de mare de alimente ajunge adesea la coșul de gunoi. Potrivit unui studiu al Indexului de sustenabilitate alimentară realizat de Fundația Barilla, în Italia se irosesc anual 65 kg de alimente pe cap de locuitor. Adică cu 7 kg mai mult decât media europeană! Ce puteți face pentru a schimba acest trend?
- Faceți previziuni mai realiste cu privire la cantitatea de alimente pe care o veți consuma în zilele următoare (poate fi util să creați un meniu săptămânal pentru familie, astfel încât să înțelegeți mai bine ce alimente se consumă).
- Dacă nu puteți face o estimare, faceți cumpărături mai des pentru a minimiza riscul de a cumpăra alimente de care nu aveți nevoie.
- Primul intrat, primul ieșit: atunci când puneți alimentele în frigider, congelator sau cămară, puneți-le în față pe cele cu termenul de valabilitate cel mai recent, astfel evitați riscul de a consuma mai întâi produsele care au un termen de valabilitate mai lung.
- Dacă se apropie data expirării și credeți că nu veți mai putea consuma anumite alimente, congelați-le așa cum sunt, dacă nu au fost deja congelate sau, ca alternativă, gătiți-le înainte de a le congela: în acest caz, vor rezista mai mult.
- Achiziționați-vă un aparat de vidat cu pungi sau recipiente care, prin eliminarea oxigenului aflat în contact cu alimentele, crește semnificativ durata de conservare a acestora, așa cum puteți vedea în tabelele de mai jos.
Nu aveți timp să faceți cumpărături mai des
Dacă aveți o viață agitată și simțiți că nu aveți niciodată timp liber, probabil că sunteți unul dintre acei oameni care preferă să meargă la supermarket o dată pe săptămână și încearcă să nu mai pună piciorul acolo pentru cât mai multe zile.
Cum puteți împăca această dorință cu faptul că doriți să mâncați alimente proaspete în fiecare zi? În special carne și pește, dar și produse lactate, paste proaspete și pâine, care nu vor rezista o săptămână întreagă înainte de a fi consumate. Ce soluții există care să vă permită să reduceți la minimum vizitele la supermarket, dar să continuați să consumați alimente proaspete?
- Prin ambalarea lor mai eficientă, prin încercarea de a evita contactul cu aerul și prin congelarea lor verificând în același timp dacă nu au mai fost congelate înainte.
- Prin depozitarea lor în pungi sau recipiente de vidare care elimină oxigenul și astfel le prelungește semnificativ durata de viață, fie că se află în frigider sau în congelator: în timp ce peștele depozitat prin metode tradiționale rezistă în frigider între una și trei zile, peștele ambalat în vid își păstrează prospețimea până la patru sau cinci zile.
Frigiderul și cămara voastră sunt mereu dezordonate
În multe gospodării, organizarea frigiderului și a cămării poate fi adesea puțin haotică și nu există un loc prestabilit pentru fiecare produs. Prin urmare, căutarea unui lucru devine adesea o întreagă odisee, ceea ce duce la risipirea alimentelor care, pentru că nu pot fi văzute, sunt trecute cu vederea și găsite doar după ce au expirat.
Reorganizarea frigiderului nu este un motiv bun doar din motive de igienă (un frigider ordonat este mai ușor de curățat!), ci și din motive ecologice. Este posibil să se irosească mai multe alimente în locuri în care nu le puteți vedea. Cum vă puteți îmbunătăți organizarea?
- Prin ordonarea spațiilor de depozitare și stabilirea unor reguli pentru locul unde se pune fiecare lucru: stabilirea locului unde se depozitează fiecare lucru ajută la menținerea unei bune organizări.
- Prin utilizarea de recipiente și tăvi, în loc de alimente învelite în folie alimentară sau folie de aluminiu, nu numai că se creează un sentiment de haos, dar este, de asemenea, un mod mai puțin eficient de conservare a ingredientelor și are un impact ridicat asupra mediului.
- Prin depozitarea celor mai delicate alimente în recipiente de vidat, asigurați astfel depozitarea optimă a acestora, conținutul este vizibil, iar în felul acesta se face ordine în frigider și cămară.
Nu suportați gustul și textura alimentelor învechite
Dacă adesea realizezi că mănânci alimente care nu au fost proaspăt cumpărate deoarece nu mergi foarte des la cumpărături sau pentru că nu te poți organiza cu mult timp înainte, probabil că ești una dintre acele persoane cărora pur și simplu nu le place să mănânce alimente care nu mai au același gust ca atunci când tocmai au fost cumpărate (de exemplu, pește, carne și brânză) sau care nu mai au cea mai bună textură (de exemplu, pâine, covrigi și prăjituri).
Este normal să existe un echilibru între efortul necesar pentru a îndeplini diferite sarcini în timpul săptămânii, acordând prioritate sănătății mentale, însă este la fel de justificat și important să putem consuma alimente care ne fac plăcere.
Și în acest caz, cea mai bună soluție este să optați pentru un aparat de vidat pe care să îl folosiți pentru tipurile de alimente pe care doriți să le consumați ca și cum tocmai le-ați fi cumpărat și să le păstrați cât mai mult timp proaspete și aromate. Într-un recipient sau pungă de vidare se păstrează atât aroma, cât și textura alimentelor, evitându-se astfel frustrarea de a mânca alimente care nu vă plac cu adevărat.
Nu aveți timp să gătiți în fiecare zi
Pentru toți cei care își doresc o dietă sănătoasă gătind acasă atât pentru ei, cât și pentru familie, lipsa timpului pentru a găti în fiecare zi poate fi un inconvenient. Mai ales în timpul săptămânii, când se poate fi cu adevărat dificil să găsești timp pentru a pregăti atât prânzul, cât și cina. Cum puteți împăca dorința de a mânca preparate gătite în casă cu timpul limitat de care dispuneți în timpul săptămânii?
O tendință relativ nouă este gătitul în tranșe, adică o metodă de planificare a meselor, care presupune să gătești doar o dată sau de două ori pe săptămână și să pregătești suficientă mâncare pentru zilele următoare. În general, este mai ușor să planificați un meniu săptămânal și să găsiți trei ore pentru a găti duminică, decât să vă rezervați o oră în fiecare zi.
În vederea optimizării acestui efort și a conservării cât mai bune a preparatelor pe care le-ați pregătit, puteți folosi păstrarea în vid pentru a prelungi durata de valabilitate a tuturor alimentelor și pentru a acoperi necesarul pentru o săptămână întreagă (sau mai mult!) cu o singură sesiune de gătit.
V-au convins aceste argumente că aveți nevoie de un aparat de vidat? Atunci, acum este momentul să îl alegeți pe cel mai potrivit pentru nevoile voastre. LAICA dispune de o gamă foarte variată de aparate de vidat, de la cele mai compacte și mai simple, pentru utilizare ocazională, până la aparate pentru utilizare frecventă în familie și cele cu o abordare mai profesională, pentru adevărații pasionați de gătit. Puteți consulta toate aparatele noastre de vidat pe site.